A 2003-as Networkshop konferencián elhangzott előadás áttekintést nyújt a projektről, a koncepcióról és a megvalósult rendszerről.

Az Index cikke a szolgáltatásról.

Hogyan lehet csatlakozni a hálózathoz?

A StreamOnTheFly rendszer alapfogalmai

Csomópont

A csomópontok adják az elosztott rádióháló alap-infrastruktúráját. Egy csomópont adott rádiók műsorait tárolja és szolgáltatja. A műsorok metaadatai automatikusan lemásolódnak a hálózat összes többi csomópontjára. A felhasználók így bármely csomóponton a hálózat teljes anyagát elérik egy egységes felületen keresztül. Lehet böngészni rádióadók vagy témakörök szerint, és keresni a teljes archívumban. Lehetőség van több feltételből összeállított kereséseket futtatni, az ilyen összetett keresőkérdéseket elmenteni és később újra lefuttatni. A felhasználók kedvenclistába gyűjthetnek kiválasztott rádióműsorokat, így azokat máskor is gyorsan megtalálják. A kedvenclistából tetszés szerint kiválasztott és sorbarendezett műsorokat egyszerre meg lehet hallgatni, ez a személyre szabott rádiózás. Az egyes műsorokat értékelni is lehet (jelenleg 1-5 skálán). Az értékeléseket és a hallgatási statisztikákat a rendszer a csomópontok között összesítve jeleníti meg.

A szerkesztők a csomóponton nyomon követhetik műsoraik sorsát egy kényelmes kezelőfelületen, amely mutatja az összes általuk feltöltött műsort és az azokhoz tartozó felhasználási adatokat. Itt is lehet feltölteni új musorokat vagy levenni régieket (a feltöltés másik módját lásd a Rádió című fejezetben). A csomóponton objektum-szinten definiálhatók a jogosultságok, tehát ki lehet alakítani bonyolultabb munka- és felelősségmegosztást a tartalom kezelésére.

Rádió

Egy rádiót egy kiválasztott csomópont archivál (célszerűen a legközelebbi), viszont a teljes hálózatból kereshetők, böngészhetők az anyagok. A rádiónak vannak tulajdonosai és szerkesztői. A tulajdonosok változtathatják meg a logot vagy a szignált, és felügyelik a szerkesztők munkáját. A szerkesztők töltik fel a műsorokat, és látják el azokat kísérő információkkal, metaadatokkal.

A projekt egy olyan szoftvereszközt is kifejlesztett, amely hozzákapcsolja az adót (a stúdiót) a rádióháló egy csomópontjához, és segíti a rádióadó mindennapos üzemeltetését is. A műsorok időbeosztása és előkészítese, az adás ütemezése történhet ezzel a szoftverrel is. A műsorok szerkesztői már adás előtt előkészíthetik a műsorok metaadatait, az adás után ezeket véglegesítve, gyakorlatilag 'egy gombnyomással' fel tudják tölteni a műsort a csomópontra. Az olyan esetekben, amikor nincsenek meg a leadott műsorok digitális formátumban, egy automatikus rögzítő használható. Ez előfordulhat élő adásoknál, vagy ha a rádiónál nincs meg a megfelelő technikai háttér.

Egy új rádió következőképpen csatlakozhat a hálózathoz: a rádió leendő gazdája (tulajdonosa) regisztráljon a kiválasztott csomóponton. Ezután küldjön e-mailt a csomópont üzemeltetőnek (a címlap alján található), amelyben leírja a rádió főbb adatait, és a nevet amellyel regisztrált. Végül az üzemeltető létrehozza a rádiót a csomóponton a kért tulajdonosi jogokkal.

Sorozat

A rádiókon belül sorozatok is megkülönböztethetők. Ezek összefogva jelennek meg, lehet saját szignáljuk, logójuk, és megbízott szerkesztők, akik a műsorokat gondozzák.

Műsor

Egy rádióműsor egy rádióhoz és esetlegesen egy sorozathoz tartozik. A műsorokhoz linkek és fájlok is társíthatók (pl. fényképek, szöveges átirat). A hanganyag több formátumban is jelen lehet (pl. ogg vagy mp3, különböző minőségben), és ezekre külön lehet engedélyezni a letöltést/meghallgatást. Nagyon fontos a műsorról szóló metaadatok minél bővebb és pontosabb kitöltése, mivel ez segíti a felhasználókat a keresés során.

Metaadatok

A műsor metaadatai egy könyvtári katalóguscédulához hasonlóan leírják a műsor általános jellemzőit; tartalmát, készítőit, hogy mikor és hol készült, stb. A hálózat egy Dublin Core kompatibilis metaadatsémát használ, valamint egy egyszerűen használható adatcsere formátumot, mely tartalmazhatja a hanganyagot többféle formátumban, a metaadatokat XML formátumban, és a további kapcsolt fájlokat is. A rádiók e csomagformátum segítségével küldik el a műsorokat a csomópontoknak, tehát ez a formátum nem csak az archiválásnál jelent segítséget, hanem a műsorok továbbításánál, cseréjénél is.

Portálok

A portálok alkotják a hálózat utolsó elemét. A portálok a szerkesztők által kiválasztott rádióműsorokat ajánlják a látogatóiknak. Az egyes műsorokhoz kommentárokat fűzhetnek, és még több háttéranyaggal, fényképpel gazdagíthatják a megjelenést. A portál grafikailag is teljesen átszabható. A felhasználók egyenként is meghallgathatják az ajánlott műsorokat, vagy pedig a portál rádióját hallgathatják, amely folyamatosan játssza a portálon szereplő műsorokat egymás után. A műsorokat itt is lehet értékelni, és megjegyzésekre, vitára is van mód. A megjegyzéseket, értékeléseket a portál továbbküldi a csomópontnak, a csomópont pedig a megjegyzéseket e-mailben eljuttatja a műsor készítőinek. A portálok tipikusan kisebbségeket, földrajzi régiókat vagy érdeklődési köröket szolgálhatnak ki.

Műsorok feltöltése, szerkesztői feladatok

A rendszerbe való belépés után megjelenik több új menüpont felül, ezek között van egy 'Szerkesztőknek' nevű. Erre rákattintva megjelenik a feltöltő felület. A felső szövegdobozban történik a műsorok feltöltése, az alsó táblázatban a már archivált műsorok áttekintése, módosítása lehetséges.

A műsor archiválás lépései:
  1. Hanganyagok, nyersanyagok feltöltése. Minden felhasználónak van egy személyes tárolója, ahová fájlokat juttathat el FTP-vel vagy webes feltöltés (file upload) segítségével. Ezeket a fájlokat (hang, kép, stb.) azután felhasználhatja a további lépésekben.
  2. A feltöltött audio fájlokból a második lépésben lehet archivált műsort készíteni egy megadott rádió (sorozat) alá. A műsor kiválasztása és a hozzáadás gomb megnyomása után két űrlap jelenik meg egymás után. Ekkor kell beírni a leíró (meta)adatokat, és hozzárendelni az egyéb fájlokat, linkeket, ikont, stb. Ez a fázis két részre oszlik: Nem kell megijedni a sok lehetőségtől, azokat kell ezekből felhasználni, amire szükség van.
  3. Végül ne felejtsék el, hogy a műsor csak akkortól látható a közönség számára, ha nyilvánossá van téve. Ezt például a 'Szerkesztőknek' szóló oldalon a műsorlistában láthatjuk (a nem publikált műsorok eltérő színűek).

Hamarosan folytatjuk...